Background Image

De mogelijkheden met Macrolux® polycarbonaat voor al uw bouwtoepassingen

02/08/2021

De mogelijkheden met Macrolux® polycarbonaat voor al uw bouwtoepassingen

Polycarbonaat (PC) is alweer toe aan zijn vierde decennia en lijkt in vele opzichten niet meer op de polycarbonaat platen van de begin jaren 80. Desalniettemin heeft het zijn bijzondere eigenschappen gewaarborgd en behouden, in dit artikel nemen we u mee in de belangrijkste eigenschappen van polycarbonaat en waarom Macrolux® polycarbonaat zo uniek kan zijn voor uw project toepassing.

Duurzaamheid heeft de laatste jaren een flinke vlucht genomen, maar wist u eigenlijk al dat polycarbonaat in de jaren 80 juist ontstaan is vanuit een zeer duurzaam gedachtegoed? Door de oliecrisis in de jaren 70 is er kritisch gekeken naar hoe er efficiënter met grondstoffen om kan worden gegaan. Hieruit zijn energie zuinigere en meer duurzame producten ontstaan waar polycarbonaat er één van is. 

De unieke eigenschappen van polycarbonaat

Polycarbonaat is een glashelder kunststof met een zeer hoge slagvastheid en een relatief hoge belastbaarheid. Daarnaast is polycarbonaat van zichzelf zelfdovend en heeft het materiaal een goede chemische weerstand. Polycarbonaat laat zich uitstekend bewerken en is haast onbreekbaar. Mede hierdoor is polycarbonaat bij uitstek geschikt voor sterke beglazingstoepassingen zoals bijvoorbeeld een lichtstraat, veranda of kas. In vergelijking met andere kunststoffen maakt polycarbonaat het verschil door een zéér hoge slagvastheid in combinatie met een zeer fraaie optische zuiverheid.

Polycarbonaat is maar liefst 250 keer sterker dan glas van soortgelijke dikte. Hierdoor is Polycarbonaat nagenoeg onbreekbaar waarmee het zich onderscheid van andere heldere kunststoffen. Polycarbonaat, beter bekend onder de merknaam Macrolux® heeft eenvoudig een levensduur van 20 tot 30 jaar en de garantieduur is minimaal 10 jaar. Verder is het polycarbonaat zelfdovend en in vergelijking met glas relatief licht, alle meerwandige polycarbonaat platen van Macrolux® hebben de brandklasse B-S1-D0. Polycarbonaat is koud te zetten en te buigen.

Polycarbonaat is de meest sterke doorzichtige kunststof in de markt en de platen zijn in vele diktes en structuren beschikbaar. 

De belangrijkste eigenschappen van polycarbonaat op een rij:

  • ✓ Nagenoeg onbreekbaar
  • ✓ 250 keer sterker dan glas van gelijke dikte
  • ✓ Koud te buigen en te zetten
  • ✓ Zeefdrukbaar
  • ✓ Weerbestendig
  • ✓ Vandalisme bestendig

Macrolux® polycarbonaat is standaard verkrijgbaar in de varianten: helder, opaal, warmtewerend en lichtdicht.

Meer interesse in de mogelijkheden met polycarbonaat, kijk dan vooral ook eens onderstaande video:

 

Verschil tussen polycarbonaat, acrylaat en PET?

Geregeld krijgen we vragen over de verschillen tussen de 3 meest gebruikte transparante kunststoffen: polycarbonaat, acrylaat en PET.

Om de meest belangrijke verschillen inzichtelijk te maken hebben we onderstaande tabel gemaakt. Mocht u meer informatie willen hebben over welk materiaal het meest geschikt is voor uw toepassing, neem dan contact met ons op. 

  Acrylaat Polyester (PET) Macrolux® Polycarbonaat
Transparantie Uitmuntend Hoog   Hoog 
Gewicht Laag Laag Laag
Sterkte 30 x sterker dan glas 150 x sterker dan glas 250 x sterker dan glas
Weerbestendigheid Uitmuntend Goed Goed 
Koud te buigen Gering Gemiddeld Goed
Warm te buigen Goed Goed Goed 
Boren / Zagen / Frezen Goed Goed Goed
Bedrukbaar Goed Goed Goed
Beschikbare diktes 2 t/m 100mm 0,5 t/m 12mm  4 t/m 60 mm

 

Brandveiligheid van polycarbonaat

Als brandveiligheid een belangrijke rol speelt adviseren wij u een brandvertragend materiaal in te zetten. Zowel polyester als polycarbonaat zijn brandvertragend en hebben brandklasse B1. Deze brandnormering staat voor 'moeilijk ontvlambaar' volgens het Deutsches Institut für Normung (DIN) en heeft ten opzichte van Acrylaat een betere brandnormering. De Duitse DIN 4102 is opgesteld door het Deutsches Institut für Normung. Dit instituut behandelt de meest uiteenlopende normonderwerpen. Deze classificatie wordt gezien als de Europese normering als het gaat om brandveiligheid van producten.

 

Verschil tussen Macrolux® en andere polycarbonaat merken?

Macrolux® is een merknaam dat al meer dan 30+ jaar tot één van de meest toonaangevende merken binnen de industrie behoort. 

Toonaangevend blijven is één van onze pijlers en daarom werkt er dagelijks een team van professionals aan het verbeteren en optimaliseren van onze producten. 

Macrolux® is verkrijgbaar in veel verschillende varianten en biedt hiermee de best passende eigenschappen voor uw gewenste toepassing. Wij bieden u een zeer uitgebreid assortiment van producten verschillend in structuur, kleur, plaatbreedte en gewicht. Variërend van 4 t/m 60 millimeter dikte. Hiermee zijn wij één van de grootste distributeurs van polycarbonaat en andere kunststoffen in de Benelux. 

Stabilit Benelux is met Macrolux® uniek in zijn aanbod. Er is in de Benelux namelijk geen andere distributeur met zo'n groot en breed polycarbonaat assortiment op voorraad waarmee Stabilit Benelux al jaren bewijst een betrouwbare partner te zijn. 

 

Interesse in een monster of wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen?

Voor meer informatie over ons polycarbonaatassortiment kunt u terecht op één van onze gedetaileerde productpagina's. Daarnaast vindt u via deze pagina diverse brochures van ons totale assortiment aan polycarbonaat producten.

Bent u benieuwd naar een selectie van projecten die wij hebben gerealiseerd met onze partners, kijk dan vooral ook eens op onze project pagina

Wilt u meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact op via ons contactformulier of neem telefonisch contact met ons op via 079 343 88 88. Wij staan 5 dagen in de week tussen 8.30 en 17.00 klaar voor al uw vragen.  

 

Geschiedenis

Categorieën