Background Image

Varkenstal Venhorst wint Agrofoodpluim voor het familievarken

30/03/2021

Varkenstal Venhorst wint Agrofoodpluim voor het familievarken

Agrofoodpluim voor het Familievarken

Stabilit Benelux is trots op het medemogelijk maken van deze varkensstal in Venhorst. 

Wist u dat varkens van nature zindelijk zijn? En dat het echte familiedieren zijn? De Familiestal van het Familievarken is ontworpen met de natuurlijke behoeften van het varken als uitgangspunt.

Deze milieu- en diervriendelijke stal is een voorbeeld voor de agrofoodsector in Brabant en wint daarom in mei de Agrofoodpluim.

Het idee voor de Familiestal is ontstaan uit kennis die al beschikbaar was bij Universiteit Wageningen en bij varkensboeren. Zo blijken varkens van nature zindelijk, zijn het echte familiedieren en ook intelligente dieren. Daarbij kunnen ze heel goed ruiken en hebben varkens eigen geluiden waarmee zij met elkaar communiceren. “Door deze bestaande kennis samen te brengen en met elkaar na te denken over hoe je varkens een prettig leven kunt bieden in een varkensstal, is het idee voor de Familiestal ontstaan”, vertellen Frank Wind en Tjacko Sijpkens.

Als familie leven en eten

Afgelopen donderdag 23 mei was het zo ver, de eerste varkens mochten hun intrek nemen in de Familiestal. Al snuffelend en met kwispelende staartjes verkenden zij hun nieuwe verblijfplaats. In de Familiestal leven de varkens als familie bij elkaar, lopen ze rond op een zandgrond en ligt er aarde waar de varkens lekker in kunnen wroeten. Het voer wordt verspreid over de vloer en in het zand. Op die manier kunnen de varkens wroeten en dat vinden ze fijn. Het zoeken naar voedsel is ook een soort vermaak voor de varkens. De Familiestal is van natuurlijke materialen gemaakt en de gevel is speciaal ontworpen zodat het zacht licht doorlaat. Precies zoals de varkens het graag hebben.

Minder ammoniak en geuroverlast

Varkens vinden het belangrijk om hun hok schoon te houden. In de Familiestal bevinden zich meerdere toiletten waar de varkens hun behoeften kunnen doen. Fijn voor het varken, maar ook goed voor de omgeving. Wanneer mest en urine samenkomen, vormt zich ammoniak. Door mest en urine af te voeren kan er weinig tot geen ammoniak ontstaan en kan geuroverlast worden verminderd.

Samenwerken binnen en buiten de sector

In 5 jaar tijd is de samenwerking met verschillende partijen uitgebreid en is er een scala aan bedrijven en mensen uit de regio verbonden aan het project. Zo zijn Coppens Diervoeding, Vereijken Hooijer, Noldus, Craftworks en Inno+ betrokken, wordt er samengewerkt met Hendrix Genetics voor de genetica en is Dura Vermeer aangesloten als bouwpartner. Zij zorgen ervoor dat het concept met zo weinig mogelijk middelen snel kan worden opgezet.

Pionieren

De 1e Familiestal is gebouwd naast de varkensstal van de familie Bekkers in de gemeente Boekel. Ivo Bekkers zag een kans om zijn vakmanschap in te brengen bij het project, vertelt hij aan het Nieuwe Oogst. Naast de verzorging van zijn vleesvarkens, houdt hij zich dadelijk ook bezig met de dagelijkse verzorging van de 49 zeugen en de biggen. “Ik voel me een pionier en hoop echt dat het project slaagt”.

Onderscheidend concept

Volgens Tjacko Sijpkens hebben retailers een grote behoefte om bij consumenten een specifiek en onderscheidend concept neer te zetten. Het Familievarken is zo’n onderscheidend concept dat inspeelt op de behoefte van de markt aan de consumptie van vlees met een beter leven. Doordat Dura Vermeer de stal heeft ontwikkeld als een soort bouwpakket, dat snel kan worden opgezet, is de Familiestal eenvoudig te vermenigvuldigen. Zo kan snel worden ingespeeld op de groeiende consumentenversie. Het Familievarken wil zich onderscheiden als echt merk en duurzaam, diervriendelijk varkensvlees aantrekkelijk maken voor een breed publiek.

Bron van inspiratie

Met het bedenken van een nieuw stalconcept is het project nog niet af. Er zijn nog meer plannen, vertellen Frank Wind en Tjacko Sijpens: “In de toekomst willen we duurzaam varkensvlees voor alle consumenten beschikbaar maken en zo goed mogelijk weten te voorspellen wat een big nodig heeft. Zo krijgt het varken een goed leven en de consument een lekker en betaalbaar stukje vlees.” Daarnaast wordt er samengewerkt met hightechbedrijven om het gedrag van de varkens in de stal te analyseren. Die data wordt vervolgens gebruikt om nog beter te voorzien in de behoeften van de varkens. Een duurzame varkenshouderij met een blik op de toekomst en met kansen voor de sector én de rest van de keten. Dat verdient een Pluim!

Vindt hier de link naar het orginele artikel: https://www.brabant.nl/mediatheek/video/79e1c72850814d49a36b0bf6f30ff8d7

Geschiedenis

Categorieën